Rozhovor se Sváťou z Totálního nasazení

Rozhovor se Sváťou z Totálního nasazení
Totáči stále jedou

Ahoj Sváťo, co nového u Totálního nasazení? 
Ahoj, po velmi vydařené loňské sezóně a následné zasloužené měsíční pauze bez hraní jsme opět začali koncertovat a čeká nás během února, března a dubna dvacítka koncertů, které pojedeme ještě jednou ve čtyřech, tzn. i s hostujícím P.P.Cvokem. Podzimní turné s Pavlem bylo super a protože jsme nestihli objet všechny místa, kde nás lidi takhle chtěli vidět, a protože nás to spolu fakt bavilo, domluvili jsme se, že dáme takhle ještě jaro. Jinak chystáme materiál na nový CD a natočili jsme také nový klip na starší, ale aktuální song, který teď hrajeme, kdy jsme oprášili scénář starý šest let. 

Vydali jste pro fanoušky vinylů specialitu ve formě Best of Totální Nasazení. Můžeš nám tento výběr blíže představit? A kde ho lze koupit? 
Je to dvanáct největší hitovek za čtvrtstoletí naší existence, čili výběr od roku 1990 do roku 2015. Defacto se jedná o takový výběr z výběru, protože jsme v roce 2015 vydali CD 25 let Černobílý svět, čili takové best of, kde jsme buď nově nahráli nebo zremasterovali nejzásadnější songy TN, a neboť se samozřejmě dvacítka songů na vinyl nevejde, udělali jsme z tohoto alba užší výběr, který vyšel na tomto LP. Koupit se dá na našich koncertech, na našem webu, webu vydavatele a také ve vybraných obchodech a webových shopech.

A není to jediný vinyl, který jste letos vydali. Co dalšího si můžu jako fanoušek vinylů od Totáčů pořídit? 
Ano, není to jediný vinyl. Náš vydavatel z PROF SNY RECORDS si přál vydat v reedici ještě naše debutové a svým způsobem kultovní album Stínohry z roku 1996, natočené o rok dříve, které tehdy vyšlo na CD a MC, no a my se tomu samozřejmě nebránili. 

Nedávno skončila šnůra s parťáky Vision Days. Můžeš pro nás shrnout dojmy ze společného hraní? Kde se vám hrálo nejlíp? A co případně dalšího plánujete ohledně živého hraní? 
Můžu směle prohlásit, že turné bylo naprosto skvělé a myslím, že se povedlo na výbornou. Všude se přišlo podívat hodně lidí, kluby byly plné, často totálně narvané. Ostatně ze všech koncertů jsme dávali na náš facebook fotky, tudíž se lze přesvědčit, že tomu tak opravdu bylo, a panovala na něm taková celková vzájemná pohoda. Měli jsme z toho zájmu fanoušků samozřejmě obrovskou radost. A co se týká dojmů z hraní samotného, všechny čtyři nás to na pódiu bavilo a myslím, že to bylo i hodně znát. K super atmosféře přispěli i naši kamarádi z Vision Days, se kterými si lidsky sedneme úplně skvěle. Prostě to byla radost. Těžko vypíchnout, kde se hrálo nejlépe. Bylo to totiž parádní úplně všude. 

Co plány na rok 2018? Nějaká nová nahrávka, tour, zajímavý festival na obzoru? 
Plánujeme letos nové studiové album, přípravy jsou sice někde hodně na začátku, ale natočili jsme vloni v srpnu ve čtyřech, čili v sestavě, v níž jsme jeli naše turné, v hostivařském studiu dva songy, kdy jsme oprášili jednu starší píseň z alba Stínohry a k ní jsme nahráli zbrusu nový song Je mi to líto. V současné době začínáme pracovat na dalších písních. Co se týká hraní, tak jak jsem již zmínil, jedeme teď únor až duben klubové turné ještě jednou ve speciální sestavě, tzn. čtyřech. Na akcích nás doprovodí různé party jako např. Imodium, Deratizéři nebo Covers for Lovers, v květnu si dáme chvíli oddech a pak budeme hrát v kuse od června až do září každý víkend spoustu festivalů, mezi nimiž bude např. Mighty Sounds, Pod parou, Keltská noc nebo slánský Valník, no a po zářijové pauze nás čekají podzimní klubovky a to od půle října do poloviny prosince. Tyto podzimní koncerty momentálně dolaďujeme. 

Jako muzikant máš určitě spoustu splněných i nesplněných snů. Je nějaká kapela, se kterou bys rád stanul na jednom podiu, nebo se ti už všechny tyto touhy vyplnily? 
Jako hudebníkovi se mi úplně všechny moje sny splnily už dávno a všechno, co se v tomto století děje, je jaksi nad plán toho, co jsem si přál a očekával a o čem jsem jako teenager snil. Ani ve snu by mě nenapadlo, že bude moje kapela fungovat tak dlouho, vydá tolik alb, odehraje tolik koncertů a hlavně, že jí bude poslouchat tolik lidí. Jsem za to rád a šťastný, moc si toho vážím, a jsem naprosto spokojený. A co se týká těch oblíbených kapel a interpretů, zahrál jsem si a potkal se na pódiu se všemi, se kterými jsem si chtěl zahrát, za mě prostě dobrý a maximální spokojenost. Nicméně dalším bonusům se ovšem samozřejmě nebráním.

Jako kapela toho máte hodně za sebou. Jakých kolegů na scéně si nejvíc vážíš, s kým rádi hrajete a případně máte nějaké vzory? 
Vážím si těch, kteří zůstali sami sebou, neuhnuli ze své cesty a zároveň nepropadli komplexům z neúspěchu či dostatečně a důstojně unesli tíhu úspěchu. A právě s každými takovými rádi hrajeme. Vzory jsme možná kdysi nějaké měli, ale každý z kapely jiné, rozhodně jsme se na společných nikdy řádně neshodli. Ostatně každý z TN poslouchal něco jiného. Těžko říct, zda-li dnes, po víc jak čtvrtstoletí hraní, máme v kapele nějaké vzory. Společné asi ne, musel by ses optat i zbytku kapely, ale třeba mým osobním vzorem je jeden slánský hudebník, pan Karol Hevessy, který je i ve svých 77 letech stále aktivní muzikant a jako člověk nesmírně akční. Přál bych si být jednou jako on.

A zase bych to vzal opačně. Jak se jako mazáci na scéně díváte na naši punkovou scénu. Můžeš třeba doporučit nějaký nový objev pro naše čtenáře? 
Mazáky se být rozhodně necítíme a z pozice běžné kapely nám nepřísluší hodnotit kdo je dobrý a kdo je špatný, natož někoho doporučovat. Dobrá kapela o sobě dá ostatně vědět vždy sama a také se prosadí, protože zajímavé dobré a originální muziky je jako šafránu, kapela, co není dobrá, zapadne anebo hraje léta defacto pro nikoho a nemá žádné fanoušky. Tak to prostě bylo, je a bude. Za mě je tu pár punk-rock kapel, které mají co říct a rozhodně mají budoucnost. Určitě si je najdete sami. 

Pirátská strana se dostala do parlamentu a velkým tématem je otázka legalizace “trávy”? Jaký je tvůj názor na tuto problematiku? 
Můj názor na jakékoliv drogy je takový, že ať si každý užívá dle libosti, co chce, pokud tím neomezuje a neohrožuje někoho jiného. Osobně si myslím, že by legalizace “trávy“ byla daleko lepší než současná legalizace nikotinu…

Když už jsme u té politiky. Vím, že jsi byl zastupitel a radní města Slaný. Jsi stále v této oblasti aktivní nebo už ne? 

Ano, jako člověk, co má rád svoje město, není mu lhostejný, co se v něm děje, a snaží se pro něj dělat dobrý věci, jsem se aktivně podílel na komunální politice. V roce 2014 jsem z ní ale odešel, abych si od toho odpočinul. Zvažuji letos sice návrat, ale ještě jsem se finálně nerozhodl.

Máš nějaký vzkaz pro naše čtenáře? 
Neboť je pořád ještě začátek roku, popřál bych všem do něho hodně štěstí, zdraví a dobré muziky. A Tobě děkuji za rozhovor.

Mně nezbývá než také poděkovat a popřát ještě hodně vydařených koncertů a nahrávek. Díky moc.

http://www.totaci.net/

 

Autor: Alan zveřejněno: 12.2.2018 přečteno: 203×