rozhovor s Sector 5

rozhovor s Sector 5
pop-rock Berlin

Sector 5 je mladá berlínská pop-rocková kapela, která vytváří originální písně mícháním grindujících kytarových zvuků s chytlavými popovými melodiemi. Kapela původně začala formací dvou bratři. Kteří se inspirovali skupinami jako Nirvana a Foo Fighters, to jim bylo 9 a 6 let. V průběhu let se Sector 5 vyvinul z rockerů v ložnici až po zkušené showmany, přičemž neustále propojoval svou hudbu s popovým žánrem a tím vytvořili charakteristický zvuk. 
Zvuk Sector 5 lze popsat jako vyvážený mix melodických vokálů i rapu, zkreslených kytar a funky basových linek. Jinými slovy: Pop/Rock/Hip Hop. 
Alan – Ahoj, v předmluvě je přibližně shrnuto/nastíněno co Sector 5 je. Řekněte trochu více o skupině.
Sector 5 - Kapelu založili bratři Mika a Sami když jim bylo 6 a 9 let. Když tito dva začali studovat na berlínské univerzitě BIMM, potkali Jules (basa), která také hrála  od velmi mladého věku. Během studií jsme se seznámili s naším hlavním kytaristou Johannem, který začínal u nás jako nájemný hráč. Nyní je oficiálně součástí kapely. V této konstelaci hrajeme již 3 roky.

Alan – Jste 4 členná skupina. Uváděny jsou jen tři jména. Bylo by tedy dobré vědět kdo skupinu tvoří a na jaké nástroje hraje.
Sector 5 - Jsme 4členná kapela, kterou tvoří - frontman/rytmický kytarista Mika, jeho bratr Sami (bicí), baskytaristka Jules a hlavní kytarista Johann, který je naším nejnovějším členem kapely.

Alan – Dalo by se říci, že momentálně máte ustálenou tvorbu, kterou hrajete, a chcete hrát dál?
Sector 5 - Aktuálně máme připraveny dva různé sety, záleží na typu akce, které hrajeme. Máme svůj ‚normální‘ zesílený set (elektrické kytary, baskytara, bicí), který je obvykle dlouhý 40-60 minut a skládá se z vydané, ale i nevydané hudby - skladeb. Posledních pár měsíců jsme také pracovali na zdokonalování našeho akustického setu, který je více okleštěný (cajon, akustické kytary). Akustické nastavení je skvělé pro menší vystoupení i pouliční hudbu, zatímco zesílené je ideální pro větší pódia a festivaly. Jsme velmi spokojeni s naší prací, ale samozřejmě neustále píšeme a produkujeme více hudby, takže se to časem změní.

Alan – První letmé vydání v roce 2021 přineslo Shine, v roce 2022 pouštíte do světa miniCD – EP. Byl to váš odrazoví můstek?
Sector 5 - Nějakým způsobem to tak bylo. Opravdu nám to pomohlo rozvíjet náš styl a udělat první kroky na profesionální scéně. Bylo nesmírně užitečné dělat video klipy a učit se z vydávání alb, koncertování atd. Celkově to byl nezbytný krok pro naši další kariéru.

Alan – Skupina Sector 5, máte za sebou relativně dost úspěchů. Které to byli? Tv, festivaly, atd ..
Sector 5 - Prvními menšími úspěchy byly - účast na soutěžích pro kapely - Schooljam a Emergenza v Berlíně s dosažením regionálního finále. Prvním velkým úspěchem bylo vítězství v soutěži kapel „Welcome to Europe“ v Europaparku 21. června 2023. O měsíc později se naše vítězná píseň „Move to London“ umístila na 1. místě žebříčku Amazon Music v kategoriích „Aufsteiger des Tages“ a také „Neuerscheinungen in Pop“. Dostala se na 2. místo v „Bestseller v popu“ a také na 4. místo v „Bestseller v Albenu“. Právě na začátku tohoto měsíce (listopad) skladba „Ghosts“ (která vyjde příští rok) vyhrála německou cenu Rock & Pop za nejlepší rockovou píseň. Letos jsme také odehráli pár letních festivalů jako Blankit Festival a Zukunftsmusik Festival. Vystupovali jsme v rádiu Fritz, které má dosah 300 000 posluchačů, bigFM, Hitradio Antenne 1 a také v televizi.

Alan – Nechalo by se říci že Berlin jste už dobyli. Jak jste na tom v Německu a za hranicemi Německa?
Sector 5 - Tento rok byl vlastně prvním rokem, kdy jsme skutečně začali hrát koncerty mimo Berlín. Hráli jsme v Düsseldorfu, Bádensko-Württembersku, Šlesvicko-Holštýnsku a také v Regensburgu. Zúčastnili jsme se hudební (koncertní) výměny společně s kapelama z Polska a Francie a měli jsme tu čest vystoupit na Fête De La Musique v Paříži v roce 2022. Těšíme se na příští rok, už máme potvrzenou show v Jižní Africe a doufáme, že získáme smlouvu na kanadský týden hudby plus na některé festivaly a koncerty v České republice.

Alan – Z vašeho pohledu. Co je pro vás zatím největší dobytá meta? Váš největší úspěch?
Sector 5 - Naším největším dosavadním úspěchem bylo jednoznačně vítězství v soutěži kapel „Welcome To Europe“ kde jsem odehráli skladbu „Move to London“ před 2000 lidmi.

Alan – Na rok 2024 chystáte dlouhohrající album a k němu tour po Evropě?
Sector 5 – Přemýšlíme o tom. Je to pro nás velký krok, takže v tuto chvíli trávíme spoustu času psaním nového materiálu, abychom vytvořili zabijácké album. Co se týče turné, doufáme, že odehrajeme malé turné skládající se z koncertů v Jižní Africe, Kanadě a České republice, ale samozřejmě také spoustu německých show.

Alan – Kterou skladbu z vašeho repertoáru, by jste vyzdvihli jako nejlepší, nejzajímavější? Christmas Without You?
Sector 5 - Christmas Without You byl jen vánoční cover, který jsme udělali před rokem. Je velmi těžké to přiřadit k naší skladbě. Při koncertování nás stále baví hrát „Shine!“ kvůli jeho syrové energii, ale nedávno jsme dostali master pro naši nevydanou skladbu „Ghosts“, která nás uchvátila. Takže doufáme, že to nejlepší teprve přijde!

Alan – Díky za rozhovor, a snad při letním tour se potkáme někde v Česku na festivale.
Sector 5 – Děkujeme moc, máme vás rádi.

https://sector5music.com

Autor: Alan zveřejněno: 20.11.2023 přečteno: