Rozhovor s Lenkou Rakarovou, uměleckým jménem LeRa

Rozhovor s Lenkou Rakarovou, uměleckým jménem LeRa
povídáme si o hudebním životě

Alan – Ahoj LeRa. V Česku i na Slovensku jsi hodně známá. Obzvláště na Slovensku. Svou solovou dráhu zpěvačky jsi začala kdy? A kdy jsi se vůbec k hudbě a muzice dostala?
LeRa – Ja som už od malička vedela presne, čím chcem byť. Ako štvorročná som vyhrala svoju prvú súťaž, kde som spievala a už vtedy som si uvedomila, že tá chuť potlesku ma jednoducho musí sprevádzať celý môj život. V puberte som bola dosť trémistka, tak som chodievala spievať do kostola na omše, kde som sa naučila čítať z nôt, zároveň čítať texty, spievať pred stovkami ľudí vpredu pred oltárom a aby som si už v tom veku upokojila svojho rebelantského ducha, tak som už od štrnástich chodievala s rôznymi kapelami spievať do barov, na zábavy, svadby, plesy. Bola to ale perfektná škola, pretože ma to naučilo pracovitosti, zodpovednosti a citu pre spoluprácu s akýmkoľvek muzikantom, či hudobným telesom.

Alan – LeRa, jakou školu máš vystudovanou? Protože krom toho že hraješ s kapelou LeRa and the BeaST, jsi divadelní herečka a muzikálová herečka.
LeRa – Na strednú som chodila na gymnázium, lebo rodičia ma nechceli pustiť na konzervatórium a teda najmä z očí a ako vysokú školu som si vybrala herectvo, obor dramatické umenie. Tým, že mám dosť špecifickú farbu hlasu a slušný rozsah, netrvalo dlho a dostala som možnosť účinkovať v nádherných muzikáloch, či už Rómeo a Júlia, Ôsmy svetadiel, Rent, Traja mušketieri, Krysař, Matúš Čák Trenčiansky. Muzikál je veľmi náročný žáner, pretože interprét musí fantasticky spievať, hrať i tancovať a ešte je k tomu potrebná aj výborná fyzická kondícia. A ak sa stretne dobrý kolektív, poviem Vám, také žúry som nezažila ani v tých najtvrdších a najuletenejších rockových kapelách

Alan – V jakých divadelních rolí jsi byla obsazená, a pokud možno ke každé té roli nám řekni tvé pocity, když jsi se musela ztotožnit s danou osobou.
LeRa – Moja prvá hlavná postava bola Milady de Winter z Troch mušketierov a dokonca sme to hrali na Slovensku po česky s hviezdami ako Pepa Vojtek, Petr Kolář, Sisa Sklovská, Peťo Cmorík a dokonca v projekcii aj sám božský Karel Gott. Bola to náročná a skvelá rola, ktorú som si fakt užívala. Najmä keď mi môj divadelný manžel Pepa odťal hlavu Celkovo sa mi najlepšie stvárňujú negatívne, akčné a nebezpečné postavy. Má to adrenalín a kúzlo divadla, že sa človek na chvíľu môže stať úplne niekym iným. Ale v podstate každá rola, ktorú som hrala, mi prirástla k srdcu a len v tom najlepšom spomínam na tie spolupráce. Aktuálne som mala hrať v novom, netradičnom, zaujímavom muzikálovom projekte, ale vzhľadom na situácii, sa to odkladá.

Alan – Která role ti nejvíce seděla a proč?
LeRa – Okrem Milady to bola určite Lady Montaque - matka Rómea z muzikálu „Rómeo a Júlia,“ pretože to bola tak prekrásna muzika, kostýmy, výprava, skvelé obsadenie! Ale poriadne som si užila aj jednu z hlavných postáv muzikálu Čajočky, kde som stvárňovala tú najväčšiu a najkomediálnejšiu „blondínu,“ akú si len viete predstaviť Vlastne, okrem negatívnych postáv som vždy mala blízko i ku satirickým, expresívnym a vtipným postavám.

Alan – Skupinu LeRa and the BeaST jsi dávala dohromady kdy? A proč? Pop Rock ti je blízký? A jak jsi se k pop rocku vůbec dostala?
LeRa – Pop-rockom začínala moja sólo kariéra debutovým albumom „Tebe a mne,“ na ktorom sa producentsky podieľal Ivan Tásler a skupina IMT smile. LeRa and the BEaST sa profiluje trochu tvršie a progresívnejšie. Ja mám strašne rada agresívnu muziku, ale vždy melodickú, so zaujímavým aranžmánom. Takže okrem nášho prvého singlu „Last day,“ sa môžu milovníci tvrdšej muziky tešiť čoskoro aj na ďalšie pesničky v podobnom duchu. Keď sa mi formoval hudobný vkus, absolútne som milovala Nirvanu, Metallicu, neskôr System of a down, Foo Fighters a úplne najväčší môj idol bol Michael Jackson, čo je síce mimo tohto žánru, ale on bol jednoducho génius.                           

Alan – Máš za sebou i docela hodně vystoupení s jinými umělci. Příkladně s Palo Drapalem, toho uvádím z důvodu že je fandou Rádia Krajan v Chicagu, a dlouholetý kamarád Henriho. Tak s kým jsi dělala feat? A v kterých skladbách?
LeRa – Keď som spomínala, kto ma hudobne formoval, tak zo slovenkých spevákov to bol jednoznačne Pali Drapák. Chodila som na jeho koncerty, kupovala si platne, CD-čka, úplne som k nemu vzhliadala. Jeho hlas bol a vždy aj bude jedným z najzaujímavejších, najzapamätateľnejších na našej scéne. Neskôr sme sa registrovali ako kolegovia, občas sme sa stretli na nejakej akcii, koncerte a nakoniec sme sa stali bezprostrední susedia, ktorí spolu varia, žúrujú, robia muziku. Jeho manželka Janette je mojou najlepšou kamarátkou a fantasticky si všetci rozumieme. Logicky z toho vyplynulo, že sme začali s Palim aj spolu spievať, tvoriť a doteraz máme na konte fakt pekné duety: Rock v opere, Zločin z vášne a Bejby. A určite ešte niečo niekedy naspievame

Alan – Opět podobná otázka kterou už jsem pokládal, ale trochu jinak. Když si s nimi spolupracovala a nebo oni s tebou, nějaké zážitky? Postřehy? Klidně řekni ke každému alespoň něco?
LeRa – Tých zážitkov je strašne veľa. My sme úplní blázni! Ale takí veselí, vytešení z každej maličkosti. Paliho sme napríklad tajne uniesli do Prahy, keď mal 55. narodeniny a on si myslel, že ideme len do nejakého blízkeho podniku, ale Janette mu tajne zbalila veci a vyrazili sme a celú cestu sme si vymýšľali všakovaké blbosti, len aby sme ho zmiatli. A keďže Pali strašne rád je, tak sme objednali neskutočnú večeru v jednom z najkrajších hotelov s úžasnou atmosférou, kde sme aj ostali spať, čo sa ale čudujem, že nás tam nechali, lebo personálu nebolo všetko jedno, keď sa naša partia chcela zlaniť po obrovskej soche Buddhu priamo v reštaurácii No a pár dní dozadu oslavovala Janette okrúhliny a ako pri väčšine našich akcií, opäť zasahovala polícia za rušenie nočného kľudu Ale inak, sme síce trochu hlučnejší a radi sa bavíme naplno, ale nejaké extrémy a totálne hlúposti nerobíme. Alebo si to aspoň nepamätáme Aj keď Palko, ktorý je už roky úplným abstinentom, občas vytiahne nejaké „zabudnuté“ zážitky

Alan – Jaké máš za sebou úspěchy? A které dle tvého byli největší úspěchy pro tebe? Myslím tím že jsi nemusela dostat nějaké ocenění, ale z tvého pohledu nej úspěch.
LeRa – Okrem mojej kapely spievam tiež v triu LADY COLORS a tam som zažila asi aj svoj najskvelejší koncert s legendárnou maďarskou skupinou OMEGA, ktorej sme hosťovali na 55. výročí založenia kapely v Papp László Sportaréna, čo bol neskutočný zážitok. Alebo jeden z top koncertov bolo spievať na jednom stagei s Alphaville. Nikdy nezabudnem ani na krst môjho CD, ktorý bol v divadle a bol to naozaj skvelý zážitok, výborný stage, zvuk, svetlá, plno ľudí,...úplný sen pre každého začínajúceho muzikanta. Tiež za zmienku stojí slávnostné otváranie futbalového štadióna v Nitre a neskôr aj v Humennom. Športová atmosféra má naozaj super grády. Ale celkovo za najväčší svoj úspech považujem to, že už toľké roky robím to, čo ma baví, že ma živí táto práca a že stretávam neskutočných ľudí, osobnosti, že cestujem a že stále publikum tlieska.

Alan – Úspěch bych docela řekl že je i dostat se k KSbooking, ke Klausovi. Máš s tímto kamarádem už nějaké zkušenosti?
LeRa – Klausa som spoznala práve vďaka skupine OMEGA a úplne ma ohúril, ako skvelo vie po slovensky i česky a nakoniec sme spolu hovorili aj po nemecky. Ako človek mi veľmi sadol. Dokonca prezradím, že niekedy mám pocit, že celá spolupráca s Omegou a všetko okolo toho a aj to, že hovorím aj po nemecky, sa udialo práve preto, že som mala stretnúť Klausa. Ja neviem prečo, ale stále mám pocit, že každý umelec potrebuje stretnúť v živote fakt schopného človeka, ktorý ho dostane vyššie. Takže Klaus bol aj jedným z prvých, ktorému som vždy poslala moje nové pesničky a videoklipy, lebo kariéra na Slovensku je síce krásna vec, ale ja mám cieľ v živote, dostať sa na naozaj veľké pódia a naspievať pesničku, ktorá bude hitom. Ako Omega „Gyöngyhajú lány.“

Alan – Co LeRa a zahraničí. Jak je to s tebou, tvou tvorbou, tvím hraním a vystupováním v divadle? Prostě už jsi byla v zahraničí?
LeRa – S triom LADY COLORS sme spievali v Španielsku na prominentnom golfovom turnaji, ja sama som niekoľko rokov spievala v Nemecku. Najskôr v bare, neskôr s bigbandom na nádhernom ostrove Sylt, dokonca som mala v Nemecku aj skvelú rockovú kapelu, ale nevyšlo to, lebo manažment, ktorý nás objavil, resp. šéf celej tej mašinérie sa do mňa až príliš zapozeral a ja som mu nebola ochotná opätovať jeho city. Klasika. Ale nevadí, všetko sa deje pre niečo lepšie Samozrejme, niekoľko koncertov bolo aj v Čechách a v Maďarsku. Mojim najväčším snom je presadiť sa s hudbou v zahraničí. Či už to bude rocková formácia, alebo moje trio LADY COLORS, určite mám ambície posúvať sa ďalej a vyššie.

Alan – Co LeRa a USA? Rádio Krajan je pro krajany jak ze Slovenska tak i z Čech. Přeci jen v USA, Austrálii nebo v Africe jsme prostě v pospolitosti. Už si se dostala do USAS? Do Chicaga? Palo v Chicagu byl.
Lera – Pali a Janette o Chicagu rozprávajú veľmi často a veľmi pekne. Ja vlastne ani neviem prečo som doteraz v Amerike nebola. Asi nevyšiel čas Ale je to jeden z mojich cieľov navštíviť Ameriku. Snáď sa mi podarí i zaspievať si tam pre mojich krajanov a bratov Čechov

Alan – Tak LeRa řeknu nám ještě něco málo o sobě. A dej vzkaz pro naše krajany. Jinak díky za rozhovor.
LeRa – Som speváčka, herečka a moderátorka z krásneho mesta Humenné na východe Slovenska, ktorá už dlho žije a pôsobí v Bratislave, čo je teda dosť ďaleko od rodiny a teda sa trochu viem vžiť do situácie, keď sa ľudia presťahujú naozaj ďaleko, že je to asi dosť náročné. Ale ako stále hovorím: každý sme tu sám za seba a ten nadelený čas, ktorý máme, si treba poriadne užiť! Tak dúfam, že sa všetci máte dobre, kdekoľvek na svete ste, že ste zdraví, šťastní a že Vás tento rozhovor potešil! 
http://www.lera.sk/ 

Autor: Alan zveřejněno: 29.5.2020 přečteno: 11×