rozhovor s Gaby Jogeix

rozhovor s Gaby Jogeix
Rythm'n'Blues rock

Gaby Jogeix  je jedním z nejznámějších španělských Rythm'n'Blues rock umělců se třemi alby za sebou. O jeho poměrně rychlém vzletu si zde popovídáme.
Alan – Gaby, mohl by ses nám představit?
Gaby - Ahoj, jsem Gaby Jogeix, zpěvák, kytarista, skladatel a elektrifikátor soulu….

Alan – Hraješ a tvoříš od svých 17 let. Lehké nastínění tvé cesty k současnosti?
Gaby - Zatím jsem vydal 5 alb, to jsou kusy mého srdce a duše, ať nám hudba dá mír a klíč k řešení každodenních a duchovních problémů.

Alan – Spojení Rythm'n'Blues s rockem jsi našel kde? Kde jsi hledal inspiraci?
Gaby – Hudba je velká rodina. Není třeba ji propojovat, protože je již propojena. Všechno jsou to způsoby, jak se vyjádřit, a věřím, že když se při hraní pohnete, pohne se i publikum.

Alan – Prošel sis cestu  od neznámého muzikanta ve známou osobu, kdy byl zlom? Po účasti Španělsko hledá super hlas?
Gaby - Kéž bych byl tak známý! Ale není to mým cílem. Cílem je oslovit co nejvíce lidí, pouze s mojí ostrohrannou zbraní, v tom chci být dobrý, chci hrát ostřílenou a srdeční hudbu.

Alan – V letošním roce 2023 jsi vydal album s názvem Smile to the Clouds. Jak je rozdílné oproti albům předešlým?
Gaby – Bylo to poprvé, co jsem dělat album přes producenta, takže zážitek byl trochu jiný, časově volnější. Juan Guevara všechno zařídil hladce a tvůrčí proces proběhl snadno. Tentokrát jsem byl doma s každodenními věcmi, dětmi, myslím, že je to, to nejlepší, co jsem zatím udělal. Stále je toho hodně. Říká se, že být starý, je nedostatkem projektů. 

Alan – Producent Juan Guevera, máš k němu bližší vztah? A kdo je Juan Guevara?
Gaby - Pracovali jsme spolu na turné pro umělce ze skupiny Triunfo, Sergio Rivero. Vycházeli jsme spolu dobře, neustále jsme spolu jezdili po celém světě pro umělce jménem Raphael, koncertovali jsme spolu 10 let. A vždy jsme uvažovali o spolupráci. Skvělý kytarista a globálně smýšlející muzikant a producent. Ví, jak z vašeho talentu vytěžit to nejlepší. Pracovali jsme spolu na předchozím albu Meanwhile in New Orleans, téměř nominovaném na cenu Grammy za nejlepší album Americana. (To není špatné pro Evropana, že?). Práce s ním je bezproblémová, je to pecka.

Alan – Kdo dál spolupracoval na albu? 
Gaby - Na saxofon mam Lou Mariniho, jednoho ze zakládajících členů Blues Brothers, Nico Wayne Toussainta, skvělý umělec na foukací harmoniku z Francie, Jeffa Espinozu, mého kolegu, se kterým si hodně rozumím, v neposlední řadě příjemný Jordan John, tento multitalentovaný umělec z kanadského Toronta. Zamilujete si je všechny. 

Alan – Po vydání Smile to the Clouds, ty pendluješ/přejíždíš mezi Madridem a dalšími městy i státy. Jak jsi hudebně vytížen?
Gaby - Hodně

Alan – Tvá frekvence hraní, koncertování? A největší úspěchy kterých jsi v poslední době dosáhl?
Gaby - Jak jen mohu, drahý příteli. Ale hudba je těžká věc, musíte si být vědomi toho, jak ji provozovat (povzdech…). To nejlepší teprve přijde. Zpíval jsem pro 8 000 Kubánců, kteří mě neznali, v La Habaně na Kubě na krásném turné pořádaném španělskou ambasádou, v posluchárně Karla Marxe a viděl jsem jejich úsměvy a potlesk. Spousta koncertů, kde se energie vytvořila jen jednou za život. Mým největším úspěchem je vidět, jak je moje rodina hrdá na to co dělám.

Alan – Já osobně z blues mám nejraději New Orleans směr. Jak je to u tebe?
Gaby - Miluji New Orleans. Poznamenalo mě to na celý život, když jsem tam hrál. Město, lidé, směs kultur, nádherné. Hudba je výsledkem toho, jací jsou lidé, nemyslíte? Myslím, že je to slyšet na albu Smile To The Clouds. Tam dole můžete vidět velmi podobné rytmy jako je kubánská hudba. Clavy a druhé linky jsou podobné, ale s jinými harmoniemi a melodiemi. Je to všechno v jednom pytli, říkám tomu „srdeční“ hudba, hudba od srdce, která vypráví příběhy lidí, smutky i radost. Jsem velmi celosvětově orientovaný, i když se samozřejmě nikdy nezbavím bluesového nádechu, což je můj velmi pevný tvrdý základ. Elmore James je stále ten, kdo mě dokáže rozbrečet...

Alan – Co můžeme do budoucna očekávat? Myslím koncertní turné? Festivaly. Vystoupení v televizích? Cesta po světě atd ....?
Gaby - Rád bych přijel do České republiky (byl jsem v roce 1993, kdy mě rodiče vzali na výlet do Prahy). Mám naplánované turné na příští jaro a léto na stránkách mám vypsáno na kterých festivalech. Už přemýšlím o dalším projektu, doufám, že ti o nich budu moci říct osobně, v Česku,  v zákulisí před koncertem... :)

Alan – Díky za rozhovor, snad se setkáme někde v blízkosti na některém rock blues zaměřeném festivale.
Gaby - Ať jsi Alane můj příteli kdekoli, doufám, že se s tebou opět setkám.
http://www.gabyjogeix.com

Autor: Alan zveřejněno: 4.12.2023 přečteno: 16×