DOREEN SHAFFER A STRANGER COLE DOPROVODÍ

DOREEN SHAFFER A STRANGER COLE DOPROVODÍ
THE SKATALITES NA MS 2019

Doreen Shaffer a Stranger Cole na MS 2019
Je to už pár měsíců, co jsme zveřejnili živoucí legendy žánru ska, The Skatalites, pro letošní vydání Mighty Sounds. V té době jsme ale ještě nemohli s jistotou říci, kdo z hostů s kapelou nakonec přijede. Nyní již máme černé na bílém, že se nakonec na jednom pódiu potkají jak stálý host kapely, Doreen Shaffer, tak i velmi výjimečný host – Stranger Cole.

Doreen Shaffer (JAM)
Doreen Shaffer, vlastním jménem Monica Johnson, se ve čtyřicátých letech narodila na Jamajce německému otci a kostarické matce. Doreen se učila zpěvu inspirována jazzovými zpěvačkami, a jako většina interpretů této epochy začínala svoji pěveckou kariéru v legendárním Studiu One. Zde nahrávala duety s Jackiem Opelem, než se později oba dva v roce 1964 připojili k The Skatalites. Když se The Skatalites na několik let rozpadli, Doreen se vydala na sólovou dráhu a proslavila se singly Sugar Sugar a Try a Little Smile z roku 1970. Když se pak v roce 1992 The Skatalites znovu dali dohromady, Doreen se k nim ihned připojila. V roce 2009 také natočila sólovou desku s kapelou Moon Invaders.

Stranger Cole (JAM)
Druhým neméně váženým hostem The Skatalites je Stranger Cole aka StrenJah Cole, vlastním jménem Wilburn Theodor Cole, který se v roce 1942 narodil na Jamajce, stejně jako Doreen. Ano, slyšíte dobře, tomuhle chlápkovi, jenž v rodině získal přezdívku Stranger díky tomu, že nebyl nikomu podobný, je už neuvěřitelných 77 let. Stranger zpočátku pouze psal písničky jiným interpretům – proslavil se jako skladatel hitu In and Out the Window, který na míru napsal pro Eric Monty Morris. To mu otevřelo cestu k vlastnímu debutu, který vydal v roce 1962, a na kterém vyšly pro tuto epochu jamajského ska zcela zásadní singly, jakými byly například Rough and Tough nebo When You Call My Name. Je skvělé, že budeme mít příležitost tohoto ska pionýra vidět v létě právě po boku The Skatalites a Doreen u nás na festivalu.
https://www.mightysounds.cz

Autor: Alan zveřejněno: 11.5.2019 přečteno: